Gastouder in het zonnetje

Twijfel je nog of je als gastouder voor jezelf wilt beginnen? Lees dan eens hieronder de verhalen van onze ‘gastouders in het zonnetje’.

Wil Gomersbach, Tiel

 “Ik ben vanaf 2005 werkzaam als gastouder en ben als eerste gastouder met gastouderbureau TOBi gaan samenwerken. Ik ben begonnen als gastouder, omdat ik werk zocht wat ik goed kon combineren met het moederschap en mijn scheiding die toentertijd op handen was. Mijn schoonzus was al gastouder en via haar heb ik kennis gemaakt met het vak. Ik denk dat ik inmiddels in al deze jaren zo rond de 70 tot 100 kinderen in de opvang heb gehad.

Het leukste aan mijn vak is dat ik bezig ben met de kinderen en een bijdrage mag leveren aan hun ontwikkeling. Dit is gewoonweg prachtig om te zien! Ook is het leuk om te ervaren dat kinderen bij mij in de opvang zich weer anders ontwikkelen dan thuis. Het mooiste compliment wat ik heb ontvangen is van kinderen die een ‘rugzakje’ hebben. Het blijft toch altijd lastig om afwijkend gedrag wat ik zie in mijn opvang bespreekbaar te maken met de ouders. Als het dan toch goed opgepakt wordt en je zichtbaar verandering zit in het gedrag van het kind is dit enorm dankbaar om te ervaren!

De afgelopen jaren zie ik wel dat ouders door de regel drukker zijn geworden. Ook dit heeft de rol van de gastouder belangrijker gemaakt. Daarnaast is het vak in de loop der tijd een stuk professioneler geworden. Hier wordt door TOBi goed ingespeeld door steeds meer en diverse scholing aan te bieden. Dit heeft mijn kennis nog verder verbreed.

Het werken met TOBi als gastouderbureau is altijd fantastisch geweest. Als ik als gastouder ergens mee zat of zit, of één van mijn ouders, is er altijd een luisterend oor. Ik geeft TOBi dan ook een dikke 10!

Ingrid Zondag, Maasbommel


Ingrid is van oorsprong bloemist. Helaas volgde ontslag, omdat de bloemenzaak waar zij toentertijd werkte economisch slechte tijden beleefde. Daarna was de keuze snel gemaakt: met een groot hart voor kinderen en het ontbreken van enig andere gastouder in het dorp, startte zij in 2007 haar gastouderopvang. Voor haar de ideale combinatie om werk en het gezin thuis te kunnen combineren. Tot op de dag van vandaag is zij nog steeds de enige geregistreerde gastouder in Maasbommel!

Binnenkort start alweer haar 63e kindje in de opvang. Dat gastouderopvang een persoonlijke vorm van opvang is,  wordt ook maar weer bewezen door het feit dat ze nog altijd contact heeft met haar allereerste opvangkind. Deze is inmiddels 15 jaar oud en al lange tijd verhuisd naar de andere kant van het land..

De puurheid en onschuld van kinderen maakt volgens Ingrid het werken met deze doelgroep zo ontzettend leuk. “Bij mij kunnen de opvangkinderen ook ècht kind zijn. Ik vind het fijn dat ouders met een gerust hart hun kinderen kunnen achterlaten wanneer zij aan het werk gaan” aldus Ingrid. “Het mooiste compliment wat ik heb ontvangen komt van een ouder waarvan ik een heel mooi geschreven tekst heb ontvangen dat ik de allerliefste gastouder zou zijn. Dit omdat ik me eigenlijk altijd flexibel opstel en altijd meedenk om samen een oplossing te kunnen vinden.”

Ingrid ziet wel ontwikkelingen in de gastouderopvang: “wat destijds begon als ‘oppassen’ is in de loop er jaren echt professionele kinderopvang geworden. Er zijn meer regels en eisen gesteld aan gastouderopvang en zijn er minder vrijheden. Ook in de gastouderopvang staat veiligheid voorop. Zo wordt nu bijvoorbeeld ook het bezoek dat structureel aan huis komt geregistreerd.”

“De samenwerking met TOBi heb ik altijd als heel fijn ervaren. Bij de start van mijn gastouderopvang schreef ik me in bij verschillende bureaus om zoveel mogelijk kinderen binnen te krijgen. Uiteindelijk is alleen TOBi overgebleven, omdat het een kleinschalig bureau is waar de contacten persoonlijk zijn. Bovenal hebben zij een werkwijze die ik erg prettig vind. TOBi staat als bureau voor kwaliteit voor zowel de gastouder als de vraagouder. Ook bijvoorbeeld bij betalingsproblemen is TOBi gedreven om een oplossing te vinden. Ik voel mij als gastouder hierdoor echt gewaardeerd.”

Coby Hoets, Tiel

TOBi bemiddelt al sinds 2007 opvangkinderen voor Coby. Aanvankelijk werkte zij voor een bedrijf in brand- en roestschade. Een vriendin in nood zorgde ervoor dat zij langzamerhand in de kinderopvang rolde. Haar kindje kon niet geplaatst worden op een regulier kinderdagverblijf, omdat het medische begeleiding nodig had. Coby bood haar de helpende hand door thuis opvang aan te bieden. Op deze manier kon haar vriendin toch haar baan behouden! De dankbaarheid die zij hierbij ontving, deed haar besluiten om zich in te schrijven bij een gastouderbureau. Al snel bouwde ze haar garage om tot een professionele opvanglocatie en haar gastouderopvang ‘Kids kinderopvang Tiel’ was geboren! Inmiddels hebben al meer dan 60 kinderen van haar gastouderopvang diensten gebruik kunnen maken.

Ik heb in de loop der tijd ontdekt dat het mij veel voldoening geeft om voor kinderen tot 4 jaar te zorgen. Ik heb veel geduld en vind het heerlijk om kleintjes te begeleiden in hun ontwikkeling en hen allerlei basisvaardigheden bij te brengen. Ik kan er enorm van genieten om te zien hoe kinderen spelen en hoeveel liefde je van hen terugkrijgt. Het is echt dankbaar werk. Ook de waardering die ik ontvang van de ouders draagt hiertoe bij”, aldus Coby.

De laatste jaren is de kinderopvang enorm veranderd. De opvangtijden worden vaker aangepast, omdat de werk- en thuissituatie van ouders meer aan verandering onderhevig is. Ook de wettelijke regels in de gastouderopvang zijn flink aangepast. Inmiddels werken we als gastouder ook met een eigen pedagogisch werkplan. Dit geeft ouders meer inzicht hoe een gastouder de opvangkinderen op haar locatie begeleidt op het gebied van: emotionele veiligheid, normen en waarden, en persoonlijke en sociale competenties. Er is meer controle gekomen en daardoor ook meer papierwerk. Dit was 13 jaar terug toen ik opstartte wel heel anders!”

Coby: “De eerste jaren dat ik begon als gastouder, had ik twee gastouderbureaus. Vanaf het moment dat ik Carolien tegen het lijf liep had ik een klik met haar. De samenwerking was zo fijn dat het voor mij logisch was om alleen met TOBi door te gaan. TOBi is een zeer betrouwbaar gastouderbureau en besteedt veel aandacht aan haar gastouders. Ze verzorgt de kassiersfunctie op professionele wijze. Ook zorgt ze ervoor dat we de juiste trainingen kunnen volgen, zodat we goed bijgeschoold blijven in ons vakgebied. TOBi staat altijd voor haar gastouders klaar!”

Leyla Gonulacar, Tiel

Tijdens haar tweede zwangerschap kreeg Leyla een onderbuikgevoel: het gevoel haar eigen kinderen op te willen voeden samen met een langgekoesterde wens om juf te worden deden haar besluiten om professioneel gastouder te worden. TOBi was als gastouderbureau net opgestart in Tiel. Na een goed gesprek met eigenaresse Carolien besloot zij dan ook om met TOBi te gaan samenwerken.

Leyla is inmiddels alweer 12,5 jaar gastouder en ze heeft al zo’n 67 kinderen in de opvang gehad. Haar oudste opvangkind is inmiddels 21 jaar oud. “De liefde die ik krijg van mijn opvangkinderen en die ik zelf door kan geven aan hen maken het werken voor mij als gastouder nog elke dag leuk en dankbaar. Bovendien kan ik mijn eigen levenservaring goed inzetten bij het begeleiden van kinderen”, aldus Leyla.

“Ik ben blij dat ik er voor de ouders kan zijn zodat zij met een gerust hart hun kinderen achter kunnen laten om te gaan werken of een opleiding kunnen volgen. Het mooiste compliment komt dan ook van een ouder die mij een bedankbrief geschreven heeft waarin zij hebben aangegeven dat ze vinden dat hun kind veel aandacht, liefde en zorg in mijn opvang heeft gekregen en ik echt een steentje heb bijgedragen aan de ontwikkeling hun kind. Bovendien hebben ze het heel fijn gevonden dat ik altijd belangstellend naar de ouder toe was. Dit was voor mij een prachtig compliment om te ontvangen!

Leyla vindt dat het vak van de gastouder in de loop der tijd zich steeds verder heeft geprofessionaliseerd. Mede hierom vindt ze het dan ook jammer dat gastouderopvang nog steeds een ‘ondergeschoven kindje’ is binnen de kinderopvang. Dit terwijl deze vorm van opvang ook onder de Wet Kinderopvang valt met alle plichten van dien!

Het werken met TOBi als gastouderbureau heeft ze altijd als zeer prettig ervaren. Het bureau blijft zelf ook steeds in ontwikkeling en denkt goed mee met de gastouders. Ik heb een echte klik met TOBi en ze hebben mij in de loop der jaren ook altijd privé gesteund met raad en daad!”

Reacties zijn gesloten.